2014 wordt het jaar van de EV

Volgens IHS Automative zullen er dit jaar wereldwijd 67 procent meer EV’s en plug-in hybrides worden geproduceerd. Voor de gehel autoproductie komt dat in 2014 op een stijging van 3,6%. Dit verschil komt met name door Europese wetgeving die de emissies nog verder aan banden leggen, maar daarnaast ook doordat Europese autofabrikanten eindelijk met goede elektrische alternatieven komen. Zowel Audi,  Mercedes als Volkswagen komen met aantrekkelijke, je zou zelfs kunnen zeggen “niet per se als EV gestylede” auto’s: de A3 E-tron, de B-Klasse en e-Up.

Audi A3 e-tron

In absolute getallen komt het wereldwijd op 403.000 elektrisch aangedreven auto’s, omhoog van 242.000 vorig jaar. Ook China wordt steeds belangrijker; daar gelden overheidssubsidies om de economie en luchtkwaliteit te bevorderden waardoor er een jaarlijkse productiestijging van 40% wordt genoteerd.

Volkswagen Studie e-up

Aside

Heb jij al last gehad van “laadrazernij”?

In Silicon Valley is een nieuwe term opgedoken: “charge rage”: razernij als gevolg van het niet kunnen laden van de EV. Net zoals in Nederland neemt ook in Californië- mede door fiscale maatregelen – het aantal elektrisch aangedreven auto’s sterk toe.  Helaas blijft het aantal laadvoorzieningen (met name op bedrijfsterreinen) achter bij de vraag. Dit zorgt voor irritaties bij EV-rijders die graag hun auto willen laden tijdens hun werktijd zodat ze met een volle accu aan de terugreis kunnen beginnen, zo meldt het lokale San Jose Mercury News. Kabels worden zelfs uit auto’s getrokken als deze nog niet actief aan het laden zijn. Lees verder “Heb jij al last gehad van “laadrazernij”?”

Aside